Srpski književni glasnik

116 Српски Књижевни Гласник.

Порти на царској милости и на томе што је баш Хасан-агу одредила за мухасила, кога су Срби познавали као благог човека. Скупштина. даље јавља Дивану, да шаље поново у Цариград Петра Ичка са кнезом Живком. Константиноновићем да утврди „твердо и конечно“ српске послове“. У скоро за овим се Петар Ичко крене са другом за Цариград, а цареки мухасил остане у Србији.

Кад су српски изасланици етигли у Цариград, политичка. ситуација била је јако измењена и имала је индиректно великог утицаја на српске поелове. Себастијани је успео те се Порта завадила са Русијом збацивши румунске кнежеве Ипеилантија и Мурузија, што није емела да учини без претходног споразума са Русијом. То збацивање кнежева пролазило је кроз различне фазе од августа JO октобра месеца, док најзад руска војска није, без претходне објаве рата Порти, упала у Молдавију и Влашку и окупирала те две провинције (окт. — ден. 1806). 11 дец. Порта је предала рускоме посланику Италинском дугачку ноту у којој је изређала све тужбе против Русије. Порта. је пребацивала Русији између осталог, да је радила свима. могућим начинима да њене Хришћанске поданике за себе придобије; да је кришом натерала Србе на устанас и да их је помагала. Нота се завршавала тиме да Порта не може трпети даље бављење руског посланства у Цариграду; кад пак Руси изађу из Влашке и Молдавије неће бити тешкоће да се дипломатски односи између двеју царевина опет обнове. Тако је настао прекид између Русије и Порте који ће трајати еве до Букурешког Утовора (1812 године). =

Овај раскид са Русијом још више Je расположио Порту да се измири са Србима. И сам генерал Себасти-

1 Смедерево, 5 нов. 1806. Скупштина Дивану. У овом акту нема имена кнеза Милића за кога Вук каже да је у друштву са Ичком и кнезом Живком Параћинцем отишао у Цариград. Грађа стр 207. — Француски посланик у Цариграду, генерал Себастијани, у своме писму од 28 јануара (н. с.) 1807, упућеном Талерану, министру иностраних дела, вели дт су у Цариграду налазе два српска депутата.

o

Иги LA. o 0 Ki

“PLAN