Srpski književni glasnik

Ичков Мир. 121 · народне послове. Овај ће новац бити предаван паши или човеку кога паша за то одреди.

7. Паша не семе слати по Србији комесаре (бумбашире), и његов се ауторитет простире само на тврђаве. Само потврда емрги зависи од паше. Ако би паша имао да изда неку наредбу, он то може чинити само преко баш-кнеза.

8. Турци живе само по тврђавама. Кроз Србију могу пролазити само са пасошом баш-кнеза.

9. Да се паше често не мењају. Да се мењају на жалбу Срба.

10. Од горње суме данка. Порта је одредила 80.000 гроша. за. издржавање пошта (мезулана); 120.000 гроша за издржавање паше, и према. томе паша. не еме ништа више тражити од народа. Срби се пак обавезују давати паши годишње 1000 кола. дрва и толико сена. И ништа више. Други докуменат у коме имамо сачуване Ичкове услове мира, то је као што рекоемо писмо Стевана Живковића. Михаилу Герману, од 14 јула 1818. године. Како Će TO писмо односи готово цело на Ичков Мир и како је оно одговор Ha Германова питања, ми ћемо дати овде "детаљан извод из њега:

Срби нашавши се у великој опасности 1806 године. од нагомилане туреке војске ла границама, пошљу Ичка у Цариград. битка на Делиграду и Мишару принудила је Турке на попуштање, и Ичко је дошао из Цариграда с: овим решењем:

1. „Чтоб Турки. исвиходили в селенија и недјелали Сербам притјесненија; в сем емисле помјешчени били и и спахи турецки““.

·

2. Да Врховни Вожд са кнезовима. скупља данак. 5. Да се народ корнсти свима „первозами“! које ће држати под закуп т. ј. аренду. Из овога се изузима

Београд.

Т Како је овај члан доста нејасан ми га доносимо у оригиналу. ! скелама.

и.