Srpski književni glasnik

ТАРА СРПСКА ЦРКВЕНА АРХИТЕКТУРА. 131

којих је средње нешто позади повучено према већој дужини средње цркве. Све три цркве имају једну заједничку широку препрату. Уз ове три, дозидана је нешто доцније уз јужну и четврта црква само мањих дименсија у дужини, ширини и висини. Све у заједници у оваком склопу, великом ширином и дужином а релативно малом висином, не дају слику какве особито складне грађевине. Она је без сумње, некад, ако не у размерама а оно у спољашњем изгледу појединих зидних поља, имала нешто више израза док је била у својој првобитној спољној“ архитектури. Данас је, после многих примитивних оправака с поља, толико изгубила од својих карактерних обележја стила да се једва по неким рудиментима архитектонских облика може одредити да је византиског стила, и да је у структури зидних маса с поља слична Грачаници, као што се, на неким недовољно замазаним зидовима, опажа.

Вероватно је била без примене пластичке орнаментике.

Значајна је по улози коју је имала у српској историји. Од велике су вредности црквени подови склопљени 'од разнобојних углачаних каменова, који су као мозајик распоређени у правилне орнаментске фигуре (у основи звезде), те унутрашњост сваке цркве, поред лепог и добро очуваног живописа, прави необично пријатан утисак. Код ове је грађевине значајно и то, да су прозорека окна на кубетима. једним делом, врло вероватно, још из. доба постанка грађевине и до данас очувана. Окна су округла, плочаста и разнобојна, а усађена у камене первазе, који су на одго-

'варајућим местима за окна пробијени. Трагова таквих

прозора има и на Грачаници, на којој су окна била од обична. необојена стакла. Грађевина је релативно добро очувана, само је северна црква пре десетак година била у опасности да се поруши, јер су зидови испод кубета са слободне стране почели да пуцају. Ти су зидови сада с поља. подзидани и подупрти.

У Призрену, у арнаутском делу вароши, постоји једна грађевина. која, као џамија, носи данас име Џума-Џамија. Та. је грађевина била некад ерпека црква, и, по турском 9"

“a, ai o a We

и

„“ ~

rf. ye i