Srpski književni glasnik

182 Српски Књижевни Гласник, | = И

Приликом исповедања, измишљала. је ситне грехове, да би остала у исповедионици што дуже, клечећи у сумраку, еклопљених руку. са челом наслоњеним на решетку, слушајући шапат свештеников. Поређења заручника, мужа, небесног љубавника и вечитог брака, која се често чују у предикама, изазивала су у њеној души неочекиване милине.

У вече, пре молитве, читала су се у учионици побожна дела: преко недеље, какав извод из библијске песторије, или Беседе опата Фресинуа. а недељом одломци из Духа хришћанствеи, одмора ради. Како ли је пажљиво елушала она, у прво време, звучни ванај романтичне меланхолије, који је одјекивао по свима кутовима земље и вечности! Да је своје детињство провела у дућану у каквом . трговачком крају, она би се можда подала тада диричним чарима природе, за које обично сазнајемо тек преко писаца. Али њој је село било и сувише добро познато; она је знала шта је то блејање стада, шта је млекаретво, шта су плугови. Навикнута на призоре мирне, она, на против, поче тежити призорима бурним. Волела је море једино због његових бура, а зеленило само онда кад је било растурено међу развалинама. Гледала је да из свега извуче неку личну корист, и одбацивала је као некорисно све што није непосредно хранило њено ерце, — пошто је била више сентименталне HO уметничке природе, и трижица узбуђење а. не природне лепоте. :

Била је у манастиру једна девојка у годинама, која, је свакога месеца долазила на осам дана и поправљала | рубље. Будући штићенинца архијепископије, као потомак једне старе племићеке породице која је пронала за време Револуције, она. је јела у трпезарији, за столом побожних | сестара, и после јела разговарала мало се њима, пре но што оде на посао. Ученице су се често извлачиле "из учи- У онице, да се виде с њом. Она је знала на памет љубавне – песме прошлога века, које је певала полугласно, не пепуштајући иглу из руку. Причала је анегдоте, казивала новоети, вршила у вароши поруџбине, и одраслима позајмљивала, крадом, по какав роман који је увек имала a