Srpski književni glasnik

и.

| фи SO

ТАРА СРПСКА ЦРКВЕНА АРХИТЕКТУРА.

опажа да је на живопису радило више мајстора, те је и вредност живописа појединих слика на истој грађевини различна, према уметничкој снази дотичног сликара. На некима се опажа да има живописа, и ако оба стара, да су из разних времена, што се нарочито утврђује у случајима где је стари живопис премазан лепом, па преко овога нови израђен. као што се јасно опажа на неким живописаним зидовима Пећеке цркве.

По старини н лепоти на прво би место дошао жички живопис, који је вероватно стајао на висини сувременог византијског живописа. По старини истина млађи, али, по мојој субјективној оцени, грачанички живопис надмаша жички, нарочито сликама: светитеља у најнижем реду на левом, северном зиду цркве, на којима се опажају и лепе, топле боје, и драперија која има много више природности, затим тежња да слике имају природне пропорције у деловима. тела према анатомском склопу његовом, и најзад, да у лицу има израза, а у телу живота и покрета.

· Са овим на истој висини стоје и живописи у Пећској

цркви, а нарочито у Дечанима, који су можда, судећи HO неким сликама, изводили талијански мајстори. На свима. овим црквама (сем Жичке) живопис је потпупо до данас очуван. Грачаница и Дечани хране живописане слике за нас од особеног интереса. То су слике које прелстављају генеалошко стабло свих мушких чланова породице Неманића, почев од Немање па до ктитора дотичне грађевине (има свега једно женско лице). Описаћу само слику из Дечана. На десној страни зидног платна поред царских врата у препрати на 2,55 м. ширине и 6 м. висине насликана су попреја у природној величини свих мушких и само једног женеког члана породице Неманића. У дну слике је наеликан Немања, па затим као из стабла, које се иза његове слике налази и обухвата његово попреје, развијене гране са лишћем обухватају попреја његових синова, и на тај исти начин даље се на више развијају гране те обухватају попреја даљих њихових потомака до врха, на коме се као и свих опет у при-

SA AK. A NAR U ИК ia

+

ке ИЦ как и

4 "Пад

8

4 RP