Srpski književni glasnik

994 СРПСКИ Књижевни ГлАСНИК.

родној величини налази слика Стевана Дечанског, као ктитора ове грађевине. Изнад глава појединих лица уписана су њихова имена. Слика је веома жива, врло јасних, топлих боја и потпуно очувана као и цео живопис, од пода до врха и у цркви и препрати.

Поред живописа. старе српске црквене трађевине чувају још једно благо од уметничког значаја, а то је глатка орнаментика у боји. Ти се орнаменти налазе или на доњим површинама појасева (лукова), или прозореким нишама, или деле слике појединих светитеља, или су оквири појединих елика, или су на дрвеним гредама које као стеге везују лукове (Дечани), или су, најзад, што је најчешће примењени као завршетак живописаног поља према поду, завршеног у некој висини изнад овог. Ти орнаменти по мотивима, композицији и бојама носе поглавито византијски карактер и заслужују пажњу, да се сниме, изближе испитају и проуче.

Црквене грађевине по негде чувају још по неко олаго уметничке или историјске вредности. То су до сада где-где очувани иконостаси, иконе, разне црквене утвари, крстови, кадионице, разни други судови, орнаменти и записи по надгробним споменицима, црквене књиге писане и штампане, записи по зидовима. Нећу се упуштати у наобрајање свега што је мени познато, али ћу навести само неколико знаменитих старина које чувају Дечани, а које су од општег интереса. Ту се налазе две свеће од белога воска од приближно 15 ем. пречника и преко 2 метра дужине, које је по предању Дечанима поклонила Кнегиња. Милица. И ако на свећама нема записа, ја верујем да је предање истинито по томе што се у цркви налазе још две такве свеће које је Дечанима поклонио познати Божидар Вуковић — Подгоричанин, на којима етоји његово име, грбови и година, мислим 1560. Ове су богато украшене орнаментима. По потамнелој боји воска оних првих свећа закључујем, да оне доиста могу бити старије од ових сто педесет година. — Друга је старина полијелеј испод кубета, који хоризонтално виси на осам