Srpski književni glasnik

на же » S NE e O Va ера ГАНА > +” Рм TIE 22%. Pa

ништа не осећа, док јој је врх језика. пролазећи између 2 белих зуба, у малим гутљајима лизао дно чаше. – Она поново седе п узе свој рад. белу памучну чарану коју је крпила; радила је оборене главе: није го– ворила ништа, Шарл исто тако. Испод врата пирипо је x ветар и наносио на под мало прашине; Шарл је гледао о уСте прашину. и чуо само како му нешто у глави бије и како, у даљини, какоће једна кокопша. која беше енела у дворишту. Ема је. с времена на време, хладила образе _ притпскујући их длановима својих руку. које је потом — раехлађивала на гвозденој јабуци великог преклада.

„5 Она се тужаше да од почетка пролећа осећа нео евеетицу ; упита да ли би јој чинила добро морска купао тила ; поче говорити о манастиру, Шарл о својој школи. језик им се одрепи. Попеше ее у њену. собу. Она му показа своје старе нотне књиге, књижице које је добила у награду, и венце од растова лишћа који су лежали у доњем делу ормана. Причала му је још о својој мајци. о гробљу, па му шта више показа у башти и алеју, са “које је првога петка свакога месеца брала цвеће и носила га на њен гроб. Али се њихов баштован ни мало није разумевао у цвећу ; тако им је рђава послуга! Врло би радо, ма то било само преко зиме, живела у вароши, ои ако је село можда. још досадније лети, јер су дуги лепи дани. И, према томе шта је говорила, гласе јој је био јасан, оштар, или би, на једанпут уморан, мењао то"нове који су се евршавали готово шапатом, кал је говоuma сама за себе. Сад је била весела, и њене безазлене очи. биле су отворене; а одмах затим трепавице би јој дее у пола затвориле, поглед добио израз пун чаме. мисао почела блудети.

5 У вече, враћајући се кући, Шарл понови једну по 5 једну реченице које она беше рекла, покушавајући да их ве сети, да им допуни емиеао, да у неколико предетави о себи живот којим је она живела у време док је jom H. познаваше. Али никако је не могаше видети у мислима ~ друкчије но што је видео први пут, или онакву какву је

Ри 2.“ 7. 2 и :25, а ан а“ 3 RL IA Госпова Бовари. 29

=.

*., БА иу

ЈЕ

ab WE Pa OLI 0

4 S a PE

Al

; је „