Srpski književni glasnik

– рода, и за одбрану религије мојих предака“. Е Сад, ко се сећа смрти Густава Ш п суђење његовом ___yOmum AHRaperpeMy, Hahmhe две три сличности између тога догађаја и прилика овог необичног пророштва. : Млади човек којем су одсекли главу пред целом “скупштином био би Анкарстрем. Крунисана лешина била би Густав Ш. Оно дете, његов син и наследник Густав-Адолф IV. А онај старац, напослетку, био би војвода од Судерманије, ујак Густава ТУ, који је постао краљевски намесник а после и краљ, након оставке нећакове.

ПРОСПЕР МЕРИМЕ.

(Превео с француског П. П.)

ГОСПОЂА БОВАРИ.

\

(9.) Ш.

Сутрадан, кад се пробудила, она спази писара на тргу. Била је у јутарњој хаљини. Он диже главу и поздрави је. Она се лако поклони и затвори прозор. | Леон је целога дана чекао да дође шест сахата у вече; али, кад уђе у крчму, затече за столом само Г. Бинеа.

Она. синоћна вечера била је за њега важан догађај; “никад дотле не беше он провео пуна два сахата у разговору с једном женском. Како јој је дакле могао, и то онако речито, изложити толике ствари које дотле не би "био у стању тако лепо казати7 Он је обично био бојажљив и увек се држао повучено, у чему се огледаше у исти мах и стидљивост и притворство. У Јонвилу се говорило за њега да има лепо понашање. Он је пажљиво слушао разлагања зрелих људи, и није изгледао ни мало ватрен у политици, што није тако обично код млада ч0· века. Сем тога имао је дара, радио је аквареле, умео је 37

а ет А у“

(oba

A

и “7.

4

ом = + NI i