Srpski književni glasnik

Политички ПрРЕГЛЕД. 463

плату. — Народ у Босни и Херцеговини тражи да ђаконе епископске бира митрополит споразумно са црквеним епархијеким судом а да се плаћају из епархијеких средстава.

5) Влада тражи да она из општих државних прихода плаћа митрополите, црквене судове, канцеларијске трошкове, издржавање богословије, итд. — Народ тражи да се еви ти трошкови у целини за исту еврху предаду великоме управном и просветном савету, а он ће распоређивати сам те трошкове.

Од ових тачака неће бити више попуштања ни од једне ни од друге стране. Криза патријаршијека решиће се по свој прилици повољно по патријарха Јоакима Ш. Њему су наклоњени у Атини, и у Бечу, и у Петрограду,

'и у Цариграду. За дан два уклониће се из Св. Синода опо-

зиционари данашњем патријарху довешће се послушнији митрополити и Јоаким Ш изнеће на претресање ову уредбу на синодским седницама. Уредба ће бити примљена онако како предлаже то Босанска Влада. Народ у Босни и Херцеговини ће изгубити прву битку. Остаје му друга, много жешћа, али и по Босанску Владу много погибнија уређење аграрних односа у Босни и Херцеговини.

Инострани.

УМЕТНИЧКИ ПРЕГЛЕД.

ПРВА ЈУГОСЛОВЕНСКА УМЕТНИЧКА ИЗЛОЖБА.

Кад год сам имао да пишем о уметничким изложбама — и не само кад сам о њима имао да пишем, но и кад сам их као посетилац само гледао, и још најчешће, кад сам читао оно што други о њима пишу — ја сам увек пожалио што оцене о уметничким изложбама не пишу сами уметници. Зар не би било најправилније да и у овој, као и у свима другим приликама, о некој струци говоре они: који се том струком највише, или искључиво баве7 (О ботаници су позвани да говоре ботаничари, о медицини