Srpski književni glasnik

474 СРпски Књижевни Гласник. ћене су међународним актима које је отоманско царство закључило са разним државама у сувременој периоди од 1856—1902 год. У трећој свесци, штампана су акта од 1856 до Берлинскога Когреса, 1878 г. Ова, четврта свеска садржи сва она дипломатска акта која је закључила Турска од Берлинскога Конгреса (штампани су и протоколи овога конгреса) до 1902 год. Кад човек прелиста масу ових разноврених докумената, не може а да се не запита: колико је труда морала уложити европска дипломатија у својим релацијама са отоманским царством, и, какав је, најпосле, био резултат свега тога Ситуација је у Турској исто тако мутна и тешка и данае, као што је била и у време првих европских интервенција, и, што је најглавније, она се стално погоршава, захваљујући саучеесништву Европе и антагонизму и искључивости најзаинтересованијих, балканских народа. Без Норадунгијанова „Зборника“, који се одликује од досадашњих збирака у којима су штампана међународна акта отоманскога царства, прегледношћу најглавнијих аката, својом критичношћу, а нарочито тим што су значајни документи донесени у целини, у одличноме француском преводу, — не би требало да је ни једна добро уређена књижница наших посланстава и консулата. Н. СП.

Essai de Psyehologie Genćrale; par Charles Richet, Professeur hı la faculte de medecine de Paris. Cinquičme Edition. Paris. Felix Alean. 19092. Pages 176. Prix 2:50 frcs (Bibliothčque de Philosophie Contemporaine).

Метафизику стално и одлучно прогањају из психологије, а на њено место све се више истиче физиологија са својим експериментима и методама које још највише гаранција дају за успех у расправљању питања о психичким функцијама човековим. Није нимало чудно што видимо да се као раденици на пољу психологије све више истичу људи са еминентно медицинарским образовањем — тј. образовањем које не трпи метафизичке спе-