Srpski književni glasnik

E aa.

~

У метНИЧКИ ПРЕГЛЕД. 543 топло сликаног лица и жућкастог огртача с тамним, али непрестано колористичним тоновима одела и залеђа врло је лепа ствар (лик опомиње на старе слике у музејима); а сличност, став, сигурна карактеристика, сигуран и крепак цртеж, широка техника, показују већ врло лепу сликарску вештину. Гђа Вукановићка је млада уметница која много обећава. — Од аквафорта поменућу: „Цигански логор“, тако прост, а тако ефективан са својим сигурним цртежом, својом перепективом, и својим добро посматраним типовима ; а од занатско уметничких израђевина: кожну наслоњачу, украшену с много укуса и мере.

Г. Јосим Даниловац, који је нашој публици досад био непознат, представио се од првог пута као вештак у свом послу. Његове естампе су уметничке ствари. Најлепша. је бојадисана естампа „У атељеу“, која посетиоцу одмах пада у очи својим пријатним и тачним ружичастим и сивим тоновима, и ваздушном дубином простора. Кад човек приђе ближе, он то још боље види; п уз то види грациозност младе жене која разгледа слике у радионици, п њен љупки и врло природни став. И остали радови г. Даниловца показују сигуран цртеж и добру перспективу.

Најзад, треба поменути да одељење „Српеке уметничке омладине“, на школовању у нашој (Оликарској Школи, у Сликарским академијама у Минхену и Паризу, сведочи да се нашем сликарству спрема подмладак; да се нашем добром сликарству спрема добар подмладак.

2. Бугари.

Изложба наших најближих суседа изложба је народа који је још доцније, и приметно доцније но ми, почео неговати уметност. Вајара имају Бугари само једног, с два незнатна рада. А сликарство је њихово, с малобројним изузецима, почетно, онакво какво је код народа који почиње позајмљивати, и позајмљује према својим уметнички још неразвијеним потребама. Оно је у њих на граници између заната и уметности, и делом између дилетантизма и уметништва. Али како Бугари на