Srpski književni glasnik

544 Српски Књижевни Гласник.

свима пољима живо раде, пи имају обичај да оно што раде, раде темељно, вероватно је да ће они брзо накнадити што су досад изгубили. А има дара који се јавља.

У њиховом одељењу, у коме је изложено око деведесет радова од двадесет и шест уметника, највећма се истичу бројем и вредношћу радова, гг. Вјешин, Мрквичка, Ангелов, и Михаилов.

Радови г. А. Вјешина чине се најсавршенији радови у бугарском одељењу. Г. ВБјешин зна свој посао, врло добро посматра, компонује, и црта, и има колористичну палету. Од његова два рада боље ми се свиде „Разбојници“. Висине балканске пукле пред очима, усталасане, покривене јутарњом паром и сенкама, а у даљини, иза брда, светле први зраци сунца које се још није родило; ивицом једног понора корачају опрезно три хајдука на коњима. Слика је врло свежа у свом тачном и уједначеном тоналитету, у који хајдучке хаљине мећу живописније колористичне пеге. „Повратак с пазара“ је снежан предео, без оне сувоће и тврдоће коју такви мотиви имају код невештијих радника, добро цртан, и с истим, или сличним колористичким особинама као и у првој слици. Оба су рада г. Вјешинова одлични сликарски радови.

Г. Иван Мрквичка. је у главном портретист ; највећи број његових радова су ликови, и они су му исто време и најбољи радови; и ако не увек и врло добри. Они иду

у ону раније поменуту врсту ликова који замењују фото- ·

графије. Г. Мрквичка је извежбан сликар, и види се да он сличност својих образаца увек погађа; и то лако, поуздано, без тапкања. То је оно што поручилац обично и тражи. На тај начин су сликани ликови Њ. ВПр. варнско-преславеког владике Симеона, тђе С. у жутој, свиленој хаљини, генерала М. у црвеној униформи с одличјима, г. С. у фраку, и тако даље. Од њих је бољи лик г. Заимова. Став је на том лику природнији, мање фотографски укрућен, карактеристика лица је живља, залеђе живописније, у слици има ваздуха и светлости,

“hi >. KM IPI ei a i ~

IJ | | |