Srpski književni glasnik

cc:

ui Nr A Ni

соу“, Бе +

оставу VA ON А ЈИ ЈУ

УметНИЧКИ ПРЕГЛЕД. 547

сматрања живота, и овде онде тачно је забележен покоји ваздушни тон; али све то без дубље студије и измешано с погрешкама. Наслови слика гласе: „Њ. Ц. В. Бугарски кнез и велики кнез Николај Николајевић са свитом на маневру на Шипци 1902 тодине“ ; „Гроф Игњатијев са госпођом и сином на Шипчанском врху 1902 године“;

„Пазарни дан у Софији“; и тако даље. — Затим: г. П. П. Морозова, с једним нежним женским ликом ; — г. Ст. Ива-

нова, е једним „Ноктурном“, женским актом на месечини, добро ујелначеним у тону, али недовољно посматраним; тђицу А. Ходину, с једним ликом (цела фигура), у коме су боје колористичне и добро сложене ; — г. Марина Георгијева, чија „Унутрашњост Бојанске цркве“ може да привуче пажњу уједначеношћу тонова; — и г. А. Божинова, е његовим занимљивим карикатурама.

У бугарском одељењу изложен је још пројект г. К. Маричкова за гимназију у Дуч-Бунару; пројект г. К. Којчева за ћилим у бугарском стилу (с лепим. прегледним, и добро уједначеним шарама); и „пројекти“, „корице“, u „ex-lipris“ p. X. Тачева.

· Као што се види, наши суседи Бугари развили су живу делатност, п моја горе поменута претпоставка, и жеља у исто време, може се ускоро обистинити.

(Свршиће се.) Богдан Поповић.

Симфонијски КонцеРАТ.

Симфонијски Концерат у Народном Позоришту, у петак 19 новембра, отпочео је београдској публици познатом увертиром „Еквиноција“ од Ст. Биничкога. Извођење било је врло успело, финоће биле су истакнуте, а целина. била је пуна шумнога живота.

Добро су биле изведене и две Легенде од Дворжака, само нам се чини да је темпо био одвећ брз, нарочито у другој Легенди.

Главна тачка концерта била је Недовршена СОимфонија Н-тоП од Шуберта, која, уз велику Шубертову

35%