Srpski književni glasnik

MA ya MU AA ||7,

RO

Oi.

Ra O U KC y „zr

37

Политички ПРЕГЛЕД. 558

би имали бити двојаки, основни и стручни, стручним испитима присуствује и изасланик министра просвете који може утицати на разне начине при давању оцена о способности учитељских кандидата; е) сведочанство о положеном учитељском испиту издаје се на мађарсџоме језику увек, а може се додати превод сведочанства. на језику на коме се учи у учитељској школи у којој је кандидат полагао учитељеки испит ; ђ) учитељ ће моћи бити у будућности само онај који положи стручан државни испит пред државном исепитном комисијом, и, кад га положи, добија о томе и сведочанство на мађарскоме језику. Све ово до сада није било тражено. Кад се овима новим потодбама дода да је у новоме законскоме предлогу унесено се намером да су учитељска сведочанства равна и од једнаке важности као и сведочанства о испиту зрелости у гимназијама, онда је јасно да је еврха предлагачу : натерати и обвезати кандидате учитељеке немађареких народности да се што јаче заложе за мађареки национални програм.

о) Што се тиче државнога надзора : у предлогу новога закона уноси се одредба по којој Министар Просвете може, поред државних школеких надзорника, постављати за школске надзорнике директоре и професоре средњих школа, учитеље, и друге стручне људе. Надзор ће се вршити по нарочитим упутствима.

“ Познати добротвор српски Сава Текелија оставио је један огроман легат „на вечну и непроменљиву сахрану у народни илиреко-српеки фонд“, за школовање Срба-ђака. Овим фондом руковао је најпре митрополит карловачки са тзв. асистентима народних фондова, а затим је прешао на српски народни црквени саборски одбор. Сада, пак, Угарски краљ, на предлог председника угарскога министарства, Тисе, одузео је управу Текелијиним фендом, који износи око 2,300.000 круна, и предао га на руковање карловачкоме патријарху Бранковићу наименовавши њега као главнога а барона Милана Бајића и ве-