Srpski književni glasnik

БЕЛЕ ИТЕКЕ.

СРПСКА КЊИЖЕВНОСТ.

Марко Цар, Моје симпатије. Књижевне слике и студије. Коло Ш. Српека Дубровачка Библиотека бр. 7. Дуб Провиику Српска. Дубровачка Штампарија А. Пасарића, 1904. У овој књизи која је наставак познатих ранијих студија Г. Цара о српским и страним писцима, налазе се студије о ралу и значају Јована Сундечића, .Љубомира Ненадовића, .Бубомира Недића, Меда Пуцића и Николе Томазеа. Ми ћемо ускоро проговорити о њој.

Мала Библиотека. — Као 81, 83 и 83 св. „Мале Библиотеке“ пзашла је збирка приповедака Г. Милана Прибићевића у мроку и у магли. У књизи су приче: „На путу у јутро“, „Илија Јаковљевић и Илија. Нишевић... „Симо Грчић кор. 33“, „дабуна Јоакима Јовића“, „Ca дна Комарева“, „Послије каве“, „Одмарање“, „Салон“, „Соба са умрљаним и искрижаним натписом“ и „Џробудио се је...“. Једна, благо речено, мала, доста интимна и пријатна књига приповедака, написана можда с нешто више претенспија, али ипак искрена п се неколико описа с добро пробраним карактерпстичним појединостима. Релативно, у овој књизи, најбоља је прича „Са дна Комарева“, у којој има нешто опажања и која је лепо испричана. — Као 84 и 85 св., изашла је једна новела Лава Толстоја из његових ранијих година Јутро једног спохије у добром и течном преводу Г. Ник. Николајевића.

Srpskoj i hrvatskoj omladini prigodom konстеза 5—18 тијпа 1904 u Beogradu, te krunisanja Рекца 1. spj." Božo Lovrić, Бри, МСМУ. — Једна мала пригодна књижица симпатичнога младог хрватеког песника, Г. Божа Ловрића, написана ес пуно искрености, одушевљења и полета; она значи напредак према „Hriтаетата. “