Srpski književni glasnik

vreba

ЂЕлЕШК Е. 557

парија „Доситије Обрадовић“). 8". Отр. 83 Цена 1 динар. Издање Драг. С. Матковића.

Срђ. — Како емо извештени, у српским круговима у Дубровнику мисли се престати са „Срђем“. Једни мисле да ће он морати престати; други, да ће престати за један два месеца по новој години; трећи, да, најзад, неће морати престати и ако је у последње време било скоро сигурно да даље неће моћи опстати. На овакве гласове ми можемо само ово рећи. „Срђ“ не сме да престане. „Срђ“ је био прве године слаб, друге године бољи, треће године још бољи: што, дакле, да престане7 „Срђ“ је толико исто потребан колико и „Дубровник“, књижевно васпитање исто колико и национално; ни у Дуброгнику ни на другим местима не сме се мислити да је књижевност луксуз. Ако је Фабрис на несрећу умро, треба му бар оставити оба његова духовна сина у животу, као што су Епаминонди остале две кћери.

СТРАНА КЊИЖЕВНОСТ.

Ббагарска Сбирка у свом последњем броју донела је у преводу Г. Ст. Кутинчева „Помен“ од Г. Сима Матавуља. Leggendo Г Ессјевтав(е. — Г. Људевит Буличевић, познати стари писап „Моје матере“ и „Посланица дубровачкој омладини“, чији су списи познати свима ближим пријатељима књижевности са свога благога философекојеванђелског тона п јасне, лепе и скоро библиски чисте прозе, написао је ових дана нову књигу, на жалост не на српском него на талијанском. То је „Седдевбао Г Еесјевта5ве“ („Читајући књигу Проповедника“), која је изишла у књижари Коџих < Утатепзо у Риму.

„Пазарени у Србија« и у Угарској“. У јунској и јулској свесци руског часописа „Образованије“ написао је В. Олшовски чланак: „Назарени у Србији и у Угарској“. Писац описује учење и живот те верске секте, прецењујући њихов значај и број, бар у Србији.

Нова. трилогија Сјенкјевича. — Прослављени писац пољски спрема нову трилогију која ће имати наслов : „На