Srpski književni glasnik

Политички ПРЕГЛЕД. 61

одредбе овог бугарског зајма, који је закључен са познатом Париском Банком „Вапдце де Гатгј ег дез Рауз-Вав“.

„зајам је од 100,000.000 златних лева номиналних, који су подељени на безимене обвезнице од по 500 лева или од по 2500.

„Обвезнице доносе годишње по 57 од номиналне вредности, а исплата купона бива 14 маја и 14 новембра сваке године.

„Исплата купона обезбеђује се а) приходом од таксених марака почевши од 1 новембра 1904 године, 6) приходом од дуванске бандероле и в) приходом од порезе на дуван тзв. „Мурурије“.

„дајам се има исплатити за 50 година а] рап путем шестомесечних извлачења у Софији, а извлачења бивају месец дана пред исплату купона.

„Почевши од 14 новембра 1915 године Бугарска може а] раг1. исплаћивати обвезнице овога зајма које се у оптицају буду налазиле.

„Бугарска Влада се обвезује да изради званично котирање обвезница овога зајма на Берзама у Паризу, Петрограду, Франкфурту, Берлину, Лондону, Бечу, Брислу, Амстердаму, Базелу, Цириху и Женеви, а о трошку Банкезајмодавке. „Банка уговорница ће се старати о исплати интереса и амортизацији обвезница. За трошкове око овога Бугарска држава ће јој платити “5 " номиналних. Овај комисион неће се плаћати за исплате које би чинила бугарска државна благајна.

„Обвезнице и купони овога зајма биће за свагда ослобођени сваких пореза, приреза, такса. А примаће се на свима државним касама по номиналној вредности за исплату разних обавеза према држави, и то само тако ако су обвезнице извучене а купонима опет протекао рок исплати.

„Неисплаћени купони којима рок протече застаревају за пет година, а извучене обвезнице за двадесет година.