Srpski književni glasnik

Б кл Е Ш К КЕ. 870

ској историји, казало да је Таковеким Устанком српски народ имао да реши између Милоша и Сулејман-паше, онда би тај човек извео, као позитиван факт према ономе што је господин професор горе казао, да је у Таковском Устанку народ устао са Сулејман-пашом противу Милоша, да су Стојан Чупић, Милентије Никшић, Петар Молер, Павле Цукић, прота Матија Ненадовић и многи други емигранти из 1813 године, који су до тога устанка живели у Лустрији, полетели у помоћ Сулејману а не 'Милоту!... Очевидно је да је писац у горњем пасусу ставио логику изван заштите закона.

То је о основи тезе коју брани г. професор.

Сем тога, он је у овој малој књижици начинио масу погрешних закључака због непознавања библиографије свога предмета или због површног или недовољног проучавања извора. Тако још у „Огледалу“ (стр. 63), он се озбиљно жали, како није нигде нашао ма и површно назначење где је и како је Милош издавао скупљену п0резу. Ово пак није погрешка Милошева. Писац п не сања о огромном материјалу који му за ово пружају „Финансије п Установе Обновљење Србије“ у три дебеле књиге "од Мите Петровића, где су штампани било изводи било читави оригинални протоколи расхода и прихода под Милошевом владавином, протоколи који се и данас чувају у Главној Државној Благајни. Кад писац проучи цифре у тим књигама, онда ће видети, између осталог, колико је наивно оно његово исправљање цифара односно плата војводских (стр. 31 Таковеког Устанка). На стр. ХХ увода у 1 књ. „Финансија и Установа“ писац ће наћи праву суму коју је Карађорђе оставио код Мелентија Никшића птд., итд.

Пре него што г. професор настави да прича „Кикандонцима“ њихову праву историју, они имају право

да траже од њега да добро проучи све изворе. E. СтотА свеска Мале БиБлиотеке. — Изашла је стота,

јубиларна свеска „Мале Библиотеке“. У њој су два мала драмата Г. Б. Нушића : „Грех за грех“ и „Под облацима“. Уз ту своју стоту свеску у нарочитим корицама урелништво је издало свој добро уређен каталог првих сто свезака „Мале Библиотеке“. Каталог је уређен најпре, по азбучном реду писаца, затим по редном броју свезака; на крају, додата су имена писаца и преводилаца по азбучном реду. Уз етоту евеску и каталог уредништво