Srpski književni glasnik

Б кл ок ош КЕ. 879

Почасни су чланови она лица која су нарочито помогла Друштву у остварењу његових циљева; а поред њих и сви они српски, словенски и туђи књижевници који су својим радом заслужили да им Друштвена Скупштина укаже ту пажњу. — Чл. 7. Редовни чланови долазе на друштвене састанке п својим гласом утичу на решавање друштвених питања; бирају и могу бити бирани за чланове управе, за чланове Суда Части, за представнике друштвене при појединим пригодама у месту или у туbuna; имају права на пуну моралну и материјалну помоћ у својим књижевничким односима. Редовни чланови плаћају: при упису 5 динара, и годишњи улог у 12 динара. — Чл. 8. У Управном Одбору су: а) председник, 0) секретар, в) благајник, г) књижничар, д) домаћин. — Чл. 9. Уџправу бира годишња Скупштина. Управа ради послове годину дана. У месецу јануару Управа подноси извештај годишњој скупштини, када се бира и нова У права. Управа одређује свој рад једино према друштвеним правилима и према нарочитом пословнику, који ће прва Управа спремити у току три месеца и поднети га друштвеном редовном састанку на привремено, а првој скупштини на дефинитивно одобрење. -— Чл. 10. Годишња скупштина тајним гласањем бира из своје средине три редовна члана за Надзорни Одбор који ће прегледати, крајем године, имовно стање друштвено и скупштини поднети извештај. Примањем извештаја разрешава се У права сваке материјалне одговорности. — Чл. 11. У случају потребе редовни друштвени састанак тајним гласањем бира из своје средине трп редовна члана за Суд Части, који ће решавати спорове између Друштвених чланова. — Чл. 19. У елучају престанка, сва Друштвена имовина предаје се на чување Српској Књижевној Задрузи, да га преда Друштву када се буде оснивало.

На истој конференцији изабрана је и ова управа: председник С. Матавуљ, секретар Ј. Скерлић, благајник Д. Ружић, књижничар ТЕ. Дачић, домаћин Р. Одавић.

Х.

Друштво „Змај“. — У Ср. Карловцима је основано и влада је потврдила правила „Змаја“, друштва (ериских књижевника, новинара п уметника из Аустро- гарске. Друштву је задатак: да прикупља око себе српске књижевнике, новинаре и уметнике, те да подиже и чува њихов углед; да покреће питања која се тичу књижевности, новинарства и уметности; да у случају потребе помаже материјално своје чланове, удовице и сирочад