Srpski književni glasnik

880 СРПСКИ Књижевни ГЛАСНИК.

њихову ; да се стара да „у крилу овог друштва“ створи пензиони фонд. Дру штво се не бави политиком, члан редован прима се тајним гласањем. Старешина друштва је Г. П. Марковић-Адамов, а тајник Г. М. Недељковић,

СРПСКА КРАЉЕВСКА ДЕАДЕМИЈА. — 2 маја 0.г. био је скуп Академије природних наука MW на њему је, према реферату академика Г. Ј. М. Жујовића, одлучено да се рад Г. Јеленка Михаиловића: „Земљотреси у Србији у 1904“ штампа у „Споменику“. — Истога дана био је скуп и Академије друштвених наука п на њему је: 1. према реферату академика Г. Љ. Ковачевића о раду Г. Вида Вулетића Вукасовића: „Народни суд, судије итд. на острву Мљету се почетка ХУ века“, одлучено да се исти може штампати „Споменику“ П разр., сем статута који је раније наштампан и без превода листина; 2. рад Г. Антонија Вучетића : „Правилник 1668 г. за ново зидање града Дубровника иза велике трешње“ упућен је на оцену академику Г. Љ. Јовановићу. — Ha скупу Академијина председништва 9 маја о.г. приказани су и са захвалношћу примљени преписи из хашких архива који се тичу Србије п њене историје а које су Академији за њену Архиву послали Г.Г. Др. Мил. Р. Веснић и Љуб. Кремановић. — 23 маја о. т. био је скуп Академије друштвених наука и на истом је ово урађено: 1. према реферату академика Г. Љ. Јовановића одлучено је да се рад „Правилник 1668 г. за ново зидање града Дубровника иза велике трешње“ штампа у „Споменику“, пошто се из њега пзоставе извесне ствари које по закону Академијином не могу ући у издања Академијина; 2. приказан је рукописе Г. Боже Прокића :: „Постанак једне словенске царевине у Маћедонији у Х веку“ и упућен на оцену Г.Г. Љ. Јовановићу, и Др. Ст. Станојевићу; 3. приказан је рукопис Г. Др. Мил. Васића: „Прилози ка решавању тројанских проблема“ и упућен на реферовање академицима Г.Г. Ј. М. Жујовићу и Мих. Валтровићу.

На расписани стечај за награду из задужбине Николе Ј. Мариновића Академија је до одређеног рока примила од једанаесторице писаца седамнаест поетских састава. Ови су ови радови на прегледу код чланова одбора ове задужбине. М.

Власник, Др. Војислав Вељковић, i УРЕДНИЦИ, ПАВЛЕ Поповић, и Де. Јован Скерлић.