Srpski književni glasnik

ФолклоРнЕ БЕЛЕШКЕ, 929

сазнадох од г. Ђ. Тршића, шпајског учитеља, да један сељак из Шпаја има план за копање блага. Одмах замолих г. Тршића да ми тај план како било набави. Г. Тршић се одазвао мојој молби и тако ми тај план дође До руку.

То не беше ни турски, ни аустријски, ни талијански већ чисто српски план, написан мастилом у свесци у осмини табака обичне хартије. Насловног листа нема, већ се одмах после корица и два празна листа почиње овако:

: План добивен из великог трнова“ од 71. ајдука који су у кочиној крајини за време његовог ратовања ајдуковали су 12. година и благо оставили. Види гди су белеге и ио њима се управља).

После овога излаже се у плану у 119 тачака где све има блага. Свака тачка све до 78 има са стране обележен као наслов или садржај, који ћу ја стављати на почетку тачке, а да би се видело шта те тачке садрже ја ћу их овде исписати неколико:

1. Воденица. Тражи воденицу турску браће Емина и Емира Узун Алиагића до воденице, над водом на кривој води гроб, у гробу закопан воденичар убивен и с њиме паре све дукати. |

2. Лозјарски кладенац. Лозјарски кладенац, међу лозја кладенац, и у њему тражи паре, на парама камен, до камена ђугум а врх њега плоча.

3. Воденица. Тражи воденицу над којом се састављају два потока, на воденици мала са три басамака, од ових басамака, има на њима блато, у сред блата има три камена велика, први други па трећи воденичарски, на њему или под њим пун бакрач самих дуката, кад тражиш узми шипку или бургију, па добро пази и свуда пробијај испод првог другог камена испод воденичњака.

И тд.

У осталим тачкама казује се где још све има блага

! Задржавам и правопис и интерпункцију и све онако како је у оригиналу. 59