Srpski književni glasnik

26 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

осетљиви, добри и умни Чехов, који је тако својски предан добру, правди, истини.

Борби за та три идеала посвећена је целокупна делатност Чеховљева. Војујући за победу и триумф добра, правде и истине на земљи, Чехов је немилосрдно исмевао и прогонио лажне, неприродне, нехумане појаве живота и оставивши огромну галерију мрачним бојама исписаних слика, он нас је, светлијим страницама своје поезије, свагда храбрио и тешио, да сувремени облик живота још није последња реч у културном развитку ч0вечанства, да ће доћи бољи. дани, да човека чека лепша будућност.

„Тражећи истину, — вели једном приликом Чехов, — људи учине два корака напред, један назад. Патње, погрешке и животна досада бацају их натраг, но жудња за истином и упорна воља гоне их напред и напред. И

ко зна Можда ће се једном и допливати до праве истинег“.

Говорећи о истом предмету, симпатични студенат Трофимов из „Вишњевог врта“ вели: „Човечанство иде к највишој истини, каква се само замислити може на земљи, и ја сам у првим редовима“. А кад га представник свакидашње · животне вулгарности, трговац Лопахин, сумњајући, пита: „А хоћеш ли стићи онамо“, јаки и поносити Трофимов одговара:

„Стићи ћу... ОСтићи ћу, или ћу указати другима пут, како да стигну...“

И у том указивању пута ка највишој срећи човечанства, ка коначној победи добра, правде и истине на земљи — састоји се сав смисао Чеховљевих поетичких творевина. | :

Јован МАКСИМОВИЋ.