Srpski književni glasnik

БЕЛЕШКЕ. 799

сти). И сва ова предавања, као и пређашња, била су добро посећена и занимљива. |

ЧИТУЉА.

Герасим ПетРАНОВИЋ. — Један одличан представник старе генерације, Герасим Петрановић, дугогодишњи владика бококоторски, дубровачки и спачански, умро је. Рођен 28 априла 1820, у Шибенику, он изучи само основну школу у свом родном месту, а гимназију и богословију у Карловцима, и филозофију у Загребу. Затим се, 1844, закалуђери у манастиру Крупи, постаде архимандрит 1855 и епископ 1871. Уз свога брата Божидара, познатог скупљача српских народних песама и корисног књижевног радника, радио је и Герасим на књижевности. Његови су књижевни радови ово: „Добри пастир“ (проповеди) 1850, „Побожна размишљања при слушању литургије“ 1853, „Повјест о манастиру Драговићу“ 1859, „Кратка повјест православног општества будванскога“ 1867. Још је извесно време уређивао „Српско-далматински магазин“, један од врло важних часописа српских у Далмацији.

Миша Петровић, — Наш сарадник Миша Петровић, професор гимназије у Чачку, преминуо је. Писао је и преводио по „Просветном Гласнику“ и другим стручним листовима. За наш лист превео је врло пријатну бајку „Масшабагана“ коју смо донели пре кратког времена.

Хенрик Ивзен. — Ових дана цела европска штампа, као о каквом великом политичком догађају, пише о смрти Хенрика Ибзена, чувеног норвешког драматичара. Нарочито германска штампа одликује се обожавањем овога песника и мислиоца са Севера, узносећи у њему човека који је „револуционисао човечји дух“, а посебице германски, и уздижући његову борбу за права појединаца пред гомилом, његов скептицизам и љубав према истини, и стварање новог драмског стила са новим задацима и новим типовима. Заиста је ретко који писац толики утисак чинио на своје време као Хенрик Ибзен, праведно или неправедно; и у томе свакако пграју велику улогу нови морални принципи које је проповедао. — Хенрик Ибзен је рођен 1828 у Скиену, једној варошици у Нор-