Srpski književni glasnik

Кроз Наше РуУМУНЕ. 55

Сви су Румуни у Србији вере источно православне.

() душевним и физичким особинама наших Румуна засад не могу изрећи тачан и правилан суд. Не бих рекао да су особито бистри и окретни. Исто тако нису ни храбри ни поносни, а подмукли су и пакосни. Повучени су и на туђе доста лакоми. Ничега узвишенијега и племенитога не може се међу њима наћи у великој мери.

Нису врло крупни, али су једри и развијени, 060бито женскиње. Међу статистичким подацима пописа од 31 децембра 1595 и 1900 год. налазимо још и ове по датке које се односе на телесне особине наших Румуна:

(Види таб. на стр. 56.)

Сексуална сразмера у Румуна види се јасно из статистичких података које се односе на број румунског становништва.

Сви Румуни у Краљевини Србији деле се у две групе у Царане п Униујране. Царанима се називају они Румуни који су ве доселили из Румуније (Тата гоштапеазе) Они живе поглавито у округу крајинском. Унгурани или Унгурјани су они Румуни који су се довелили из Угарске“ Они живе у свим осталим крајевима Србије где је румунско становништво. Да ли има места у којима живе измешани Царани и Унгурани није ми познато.

Унгурјанима припадају и Буфани“ То су Румуни који долазе у Мајданпек на рад из Угарске сва места Уј-Молдава још откако је у њему отпочето рударство. Њихов је специјалетет рударство, и због тога се зову окнари (рудари), и угљарство, харбонарија. До скора они су били једини мајстори за грађење дрвеног угља, карбонари, у Мајданпеку.

Између Царана и Унгурана има доста велике ра-

у Тагап у Румунији значи сељак.

И у Румунији Џпсштеап значи Румун из Трансилваније (Угарске).

8 У Хоцуеди Глебопајте гоштап-Тапсав раг Ктедеме Рате код речи Виогап стоји; [Вапаф Румуни из Краљевине који су се настанили у Банату око Бокше, Оровице, Комлоша, итд.