Srpski književni glasnik

ди ДУ A

Политички ПРЕГЛЕД. 147

макаквоме праву. Могу се чинити усмене представке, пријатељеке и непријатељске, да се води рачуна о индустрији једне земље приликом набавака које чини друга земља; таквих примера има. Али, да се писмено и званичним путем постављају услови какви су горе постављени тога нема, тога није ни било. Међународно право не познаје интервенцију једне државе која хоће да наметне индустријске производе својих поданика, овде оружје и то оружје које ни сама та држава није усвојила за своју војску. Међународно право признаје свима независним државама право самоопредељавања, самосталност у својим унутарњим пословима све донде докле оне не постану погибао за општи мир или за безбедност у једној суседној држави. Али, оно не признаје овакву интервенцију и овакве репресалије какве чини сад Аустрија, а које су засноване само на праву јачега.

Српска влада је дала Аустријској врло помирљив одговор на ову ноту, тражећи да одредбе ветеринарне конвенције на које су се обе државе, приликом ранијих преговора, сагласиле, ступе одмах у важност чим се закључи привремени споразум, п да се из питања о споразуму изостави сасвим питање о набавци оружја, које ће се поручити у оној фабрици за коју артилериска комисија нађе да ће најбоље топове дати српској војеци. Уз ове две тачке ишао је и додатак да ће се приликом разних поруџбина водити врло озбиљнога рачуна о аустроугарској индустрији. Одређена је чак и сума од 26.000.000 динара.

Овај одговор није задовољио грофа Голуховекога. Одмах по пријему српске ноте влада аустроугарска, не јављајући да ли прима или не прима српске услове, врши репресалије, затвара српекоме извозу границу, То је било 20 јуна. Сутра дан, аустроугарска влада као да се беше уверила да није могла и требала затварати границу пре него је известила званично српску владу да ће настати неуговорно стање и примена аутономне царинске тарифе, | — упутила је ноту којом саопштава да ће се од 25 јуна ; почети примењивати аутономна царинска тарифа за срп-

10%

i s „ii a. OMA KI e Ni _ lj