Srpski književni glasnik

Овети Ллимо МогрЕПловАЦ. 17?

руку. Али затим, кад су поворке дромедара и камила дугих вратова натоварених свирачима и играчицама, носећи поклоне, силазиле из краљевског двора на море, јунакови бродови већ су управљали своје кљунове ка другим обалама.

Тако је Лаимо постао велик и славан; и био је слављен у песмама песника на дворовима и у мрнарским легендама. Једна талијанска република послала му је поруке, нудећи му врховно заповедништво над флотом са влашћу над две покрајпне. Краљ Француске водио је тајне преговоре с њим да га узме у војну службу, обећавајући му висока звања и почасти. Селџуци му послаше изасланике који су на копљу носили три коњска репа и нудили му султанат Рум, од сиријске Лаодикеје до тракијеког Боспора, и од извора Еуфрата до Архипелага.

Онје поносито одбио; отишао је да тражи нове земље, нове опасности, нове битке. Пловио је морима која су сва била покривена маховином која пливаше, и у коју су се весла заплетала као у гомиле жилаве травуљине. Прелазио је бескрајне просторе где су ваздух и вода ћутали у непомичном сну, у влажној и светлој врућини кроз коју су јата непознатих тица пролазила као метеори. Наилазио је на пуста острва на којима су бујно успевале недирнуте биљке, опкољена светлим коралним венцем. Дошао је у једну земљу у којој су становали мршави људи, се испупченим трбухом, који су се покривали блатом да би се заштитили од убода инсеката, који су косу мазали цинобером, говорили језиком слатким и звонким, и ништа више нису волели од игре и песама. Видео је земље у којима су људи, сасвим ишарани плодом од ђенипа, усана и ушију окићених великим дрвеним претењем, врло окретни, убијали у води стрелама рибе омамљене раније соковима отровног корења. Видео је острвца пуна људи окужених тромошћу, лених, који су проводили живот | пушећи опиум, хранећи се пиринчем, и забављајући се борбом петлова и других животиња. Возио се уз реке

12