Srpski književni glasnik

210 ОСРпски Књижевни ГЛАСНИК.

очима свију становника прави светитељ, који је у могућности да једино својим благословом исцели болесног, опрости грехове. Његове се клетве свак боји. Али се и у овоме, верском, погледу, издвајају нека доња села, где нису ретки случајеви да се која девојка или невеста потурчи и пође за ког мухамедовца. У овоме особито предњачи шлеговска и кратовска женскадија.

Од интереса је да се многи жене још у 12 години, па чак и млађи. Ово се чини највише из оскудице радне снаге у кући. Брак је светиња : неверства у породици су врло изузетна, а разводи су веома ретки. Ванбрачни живот народ никако не трпи. а блуднице се, ако се где појаве, најбезобзирније гоне, да се не би, по народном веровању, због њих расрдио Бог, и кишом, поплавом, сушом или олујом уништио берићет и на тај их начин казнио за њихове грехе.

У тлавноме узев, општа, заједничка одлика је свих становника. кратовске области вредноћа, штедња. Сви су снажни, јаког састава и доста храбри, издржљиви и жилави, у послу постојани и енергични.

Гостопримство је једна од општих особина српскога народа, али упоређени с народом у околним пределима, Кратовчани, и еви остали становници те области, с правом се диче и поносе да им у том погледу нема нигде равних. И заиста, нико неће пропустити а да не дочека сваког странца који у ове крајеве зађе, тим више ако је Србин или какав било СОловенин. Према иноверцима су такођер љубазни, али врло обазриви и неповерљиви, што је и сасвим појмљиво, кад се зна да им они никада добра не желе. И готово код свакога се испољава јак антагонизам према Турцима, о којима сваки хришћанин говори са презрењем и гнушањем, јер они у очима целог света оличавају тирају, непоштење, силу, вероломство и све што не ваља; али су ипак сви принуђени да се према њима понашају пристојно и понизно.

Народ ове области говори српским језиком који припада јужно моравском дијалекту, али се ипак дају