Srpski književni glasnik

„a ATP a O «

Из КрАТОВСКЕ ОБЈАСТИ. 211

уочити доста знатне разлике, које су специјалне за Пла нинце, Пољце и Шоплук. Те се разлике испољавају у акценту и у промени појединих глаголских. облика.

Из довде реченога довољно је наглашена општа карактеристика појединих крајева који сачињавају кратовску област. Та су обележја телесне и етничке особине, језичне разлике и разноврено одело, које својом бојом, кројем и орнаментиком, као и накитом, највидније ограничава поменуте крајеве области.

У погледу националне свести, овај народ стоји на истом ступњу на коме је био пре два века, дакле онако као и остало Српство под турском влашћу. На питање шта је, добија се одговор: раја, хришћанин, кавурин. царски човек, а име Србин и Бугарин је везано за појам партије, како се сматра у народу, с изузетком школованих људи; али, није без интереса народно тврђење да је од старине Србин. Он то потврђује узорима из прошлости, разним обичајима, као што су слава, бадњи дан, и др. Али је у том погледу најзанимљивија традиција о Бакарном Гувну.

Оно је граница старе хришћанеке или српске државе у којој су владали цар Душан, Лазар, Константин Дејановић, затим Краљевић Марко, Милош Обилић, Кратовац Радоња и многи други владаоци и јунаци. На питање где се налази Бакарно Гувно, одговорио ми је један Планинац, да је у Овчем Пољу, код села Ерџулија. И Шопови тако веле, али не тако и Пољци, јер му ови границу повлаче много даље на југ, они кажу да је Бакарно Гувно испод Овчег Поља... То померање границе јесте врло интересантно, нарочито зато што је јако рашпрена народна традиција, по којој ће до тога места, до те границе, поново бити српска држава, и да на те земље има тапију само српски краљ.

Још једну напомену. У току горњег излагања често су споменута имена Шоп и Шоџплук, које треба објаснити.

— Кратовска област је део Шоплука који обухвата целу југо-источну Стару Србију. део јужне и источне 141