Srpski književni glasnik

S „IO МИР 5 ПГ о ред

ХАСАН- ПАША ТИрРЈАКИ. 219

три старјешине погинуле. Нанесени су им велики губитци и приморани су да се повуку преко ријеке Берка, куда су их с грала из топова отпратили. Хасан-паша се борио као какав стари лав, а кад се вратио, било му је све тијело у ранама.

Фердинанд је био приморан овим жестоким препадом у бијег. Али овај пораз прибавио му је једно доста важно искуство. Одмах је разаслао нужне упуте и наредбе, сабрао силу и одлучио се на освету. Сад је војску узео за заклоне и поновну опсаду озбиљније и опрезније наставио. Овај пут је опсада навијештена са три топовека хитца, од којих је један пребацио град, други погодио у Хасан-пашин конак, а трећи у собу јењичарског аге Сефер-аге. Мртвих или рањених није било. Затим је отпочето бомбардовање са 42 велика опсадна топа. Ватра је из часа у час жешћа постајала, да би помислио чојек е се град из темеља тресе. Сва та жестина није ни најмање преплашила Тиру, он је остао хладнокрван. Својој свити предложи да се о свему обавијести сердар, макар да се оскудица ни у чему не трпи. То се повјери гласовитом кањишком јунаку Карапанџи, који је говорио разне стране језике, и додијељене су му двије одобаше у пратњу, Мехмед и Ахмед. За четири дана Карапанџа је стигао у Стони Биоград, све је испричао сердару и добио писмо на Хасан-пашу, у коме се обећава помоћ. Кад се вратио, већ је Кањижа била од свих страна затворена, да је морао другове вратити у Сигет, а сам се прерушити и у град се увући.

Кад се сазнало да је сердар обећао помоћ, свак се обрадовао, свак је добио нову снагу да узмогне боље непријатељевом нападу одолијевати. Бомбардовање. је било страшно: сваки дан је најмање по хиљаду метака бацано на тврђаву. Продоре и рушевине које су непријатељски топови проузроковали, војници су неуморно затрпавали свачијем, па чак и својим одијелом. У свему им је служио за углед неуморни старац. Свуда је доспио, у свему им је добар примјер и савјет давао. Неуетра-