Srpski književni glasnik

Политички ПрЕГЛЕД. 93

право. Значило би фаворизирати један балкански елеменат, грчки, без икаква оправдана разлога.

Најзад, признати сваки мора, да Крићани нису народ у отоманској империји који најжешће страда од лоше турске администрације. Хришћани у Маћедонији, у једренској области и у косовекоме вилајету више заслужују да им се дадну она права која Крићани уживају данас од самих хришћана. Њихова страдања су измакла и по броју и по јачини од оних која су некада била на Криту.

Бугарска је једина од болканских држава која се спремала да чини кораке противу присаједињења Крита Грчкој, стављајући у изглед чак и макар и засебну акцију ако се присаједињење приведе у дело. Присаједињења није било, па ни каквих корака од стране Бугарске.

Ако присаједињења није било сад, може га бити доцније, може га бити скоро. Бугари су већ одредили своје етановиште и држање за ту евентуалност. Њихови захтеви су тачно опредељени у аутономији Маћедоније и у аутономној Маћелонији бугарско претежно обележје и утицај. Србија, Црна Гора и Румунија немају још свога становишта и својих захтева за ту евентуалност. Србија, Црна Гора и Румунија треба што пре да то учине. Њихови би захтеви и становиште требало да се споразумно утврде, ако се не би могли споразумно са Бугарском утврдити.

Инострани.