Srpski književni glasnik

БЕЛОВЕ ИК Е.

КЊИЖЕВНОСТ.

СРпска ПлАВА Књига. (Дипломатска преписка о преговорима за трговински уговор се Аустроугарском од 3 марта 1906 год. до 24 јуна 1906 год.) — У овој, по реду трећој, српској плавој књизи штампани су само они документи који утврђују: 1) да се није дошло до трговинскога уговора између Аустроугарске и Србије само зато што је Аустроугарска тражила да Србија изврши наруџбину брзометних топова код аустријских фабрика; и 2) да се оно што су говорили гроф Голуховски у делегацијама и председник угарске владе у Сабору о топовекоме питању не слаже с оним што је у аустроугарским нотама упућеним Српској Влади о том истом питању. Докле они казују народним предетавницима да они траже од Србије само поруџбину брдских топова, дотле је у нотама њиховим реч о топовима уопште. Сем тога, у једној од аустроугарских нота има једна претња Србији, ако она за време трајања неуговорнога стања буде предузимала оне царинске мере које је предузимала сама Дустроугарска према роби српскога порекла.

Аустроугарски захтеви су засновани, за свакога је јасно, само на праву јачега. У међународноме праву није много примера да је једна независна држава поступала овако према другој независној држави. Ниједна држава није досад интервенисала на овакав начин и за овакву врсту своје домаће индустрије. Ј.

Из Гласа 1.ХХ Срп. Краљ. Академије одштампане су засебно расправе нашег сарадника Г. Јов. Н. Томића: „Нови Град — Кладово — Фетислам“, прилог историској географији Србије (стр. 43 у 8) и Патријарх Арсеније ШП Црнојевић према Млечићима и ћесару 1685—1695 (стр. 96 у 8". — У првој расправи Г. Томић насупрот мишљењу пок. архимандрита Руварца: да је Нови Град,