Srpski književni glasnik

ОЦЕНЕ И ПРИКАЗИ.

ИзвештАЈ о Управи Босне и ХеРцеЕговинЕ (Вемсће iber die Verwaltunpg: von Bosnien und Herzegovina, 1906, Adolf Holzhansen, Wien).

Извештај је издало заједничко министарство (pH· нансија у Аустро-Угарској, сигурно зато да обавести свет у Аустрија и у Угарској о ономе што је урађено у Босни п Херцеговини од онога доба кад је ушла аустроугарска војска у Босну и Херцеговину па до наших дана. На 667 страна велике оемине приказује се Босна и Херцеговина пре и после 1878. После 1878 године, ове две провинције, ако се суди по ономе што је писано у овоме извештају, потпуно су правне земље. Све је на закону основано, све се по њему врши. Сем превентивних мера за штампу страну и домаћу, нема никаквих поли тичких мера или закона.

У извештају има ових делова: 1. о земљи; 2. о народу; 9. о исељавању ; 4. о управи (чл. XXV Берлинског Уговора); 5 . о врховној централној власти; 6. о суделовању Аустрије и Угарске у управи, о делегацијама, зако нодавству; 7. о организацији месних власти; 8. о чиновништву, о пенсијама ; 9. о законима (грађански, кривични, трговачки, итд.); 10. о аграрним приликама ; 11. о општинама; 12. о санитетскоме и ветеринарноме закону ; 13. 0 вероисповестима ; 14. о просвети и школама : 15. о војсци, жандармерији ; 16. о привреди ; 17. о шумама ; 18. о сточарству ; 19. о колонизацији; 20. о индустрији и занатима; 21. о новчаним заводима; 22.0 осигуравајућим друштвима: 23. о финансијској управи; 24. о порези; 25. о царини (дуван, со, пиво, шећер, прах пушчани; таксе, финансијска

55%