Srpski književni glasnik

Оцене и ПрРИКАЗИ. 871

—______-___-__-Ђ__--_-_-____--_

Па и то само унеколико, јер је енглеском Парламенту, још у мају ове године предата финансијска уредба „КерЈетеп тог ће Ешапста! Зегујсе о Шее ге Vilayets of Китећа.! О општим пак приходима и издацима члан фи нансијске комисије, г. Стег дао је још прошлог месеца подробна обавештења у Је Реге Тетрв, од 23 октобра 1906.

Од актуалног су интереса извештаји г. Опенхајма, цивилног агента, о жандармеријском буџету, распореду прихода и издатака и вилајетском порезивању (71уП адепе Gencralkonsul Oppenheimer an Graf Golachowski # 154,155). као и извештаји војних аташеа аустријеких у Цариграду о раду аустријске жандармериске акције у косовеком вилајету (М 154 и 155).

Бечка је влада једновремено издала и Црвену Књигу о раду европске: конференције у Алжезирасу.

Карактеристично је, да јеалжезираској конференцији посвећена несравњено већа пажња него македонском питању. Ми смо већ нагласили да је аустроугарска влада 'изоставила сав рад односно револуционог покрета. Услед те непотпуности, Црвена Књига о Македонији не може ни бити употребљена као историјска грађа, што би јој требало бити главни задатак. Аустријека ју је штампа примила врло хладно.

M. 'Đ. M.

I Turkei. & 2 (1906) Furter paper respećting the Affairs of SouthEastern Europe. :