Srpski književni glasnik

NME CV NY LU O Ty.

о ~.

· Политички ПРЕГДЕД.

И у Аустроугарској и на Балкану очекивало се доста. нестрпљиво прва реч новог заједничког Министра Иностраних Дела, барона Ерентала: и зато што је то био нов човек, и зато што се чекало на изјаву о односима са Италијом, о Маћедонији, о Балкану, о балканским наролима, о међународној ситуацији, о царинскоме сукобу са Србијом. И барон је Ерентал дао своју реч, реч која у многоме одваја од речи његова претходника грофа Голуховекога и његова садањега колеге немачкога кнеза Билова. Докле су ова два државинка, приликом полагања рачуна пред Народним Представништвом о спољној политици“ гледали да ораторством попуне празнине. заобиђу око онога што се очекује, што треба казати, дотле је барон КЕрентал био и одређенији и отворенији. Без мало казао је све у Форми која не оставља сумње.

У Маћедонији је положај мало тежи него што је био пре четири године, али се са реФормама иде полако напред; Финансијска контрола је већ уведена, сад долази на ред судска и са много стрпљења. учиниће се многи напредак. РеФормна акција није дала повољне ресултате, највише због тога што се народности у Маћедонији узајамно кољу: тамо се шаљу чете, које, истина, немају свезе са кабинетима. београдским, соФијским и атинским, али које ипак прелазе у Турску. Што се тиче самога становништва у Маћедонији, барон Ерентат, налази да само бугарско становништво верује и прима реФорме, а српско и грчко се држи врло резервисано. и помиње са задовољ= ством тај Факат да бугарска влада правилно схвата намере сила да побољшају стање у Маћедонији путем реФорама,

Овај став је значај:н у многоме погледу. Он утврђује да реФормна акција није успела, јер је стање сад горе него пре четири године, те да су, дакле, и погибли данас много веће него 1902 тодине, када је, због њих, узета иницијатива за реФорме у Турској. Даље, из њега се види да већи део одговорности пада на Србију и Грчку. Најзад. из њега се види један нарочити тон благовољења. према.

Бугарској, Тачно је да је стање данас горе него што је