Srpski književni glasnik

„о Српски Књижевни. ГЛАСНИК.

цијама националног ослобођења и либерализма, може имати на Балканском Полуобетрву. Уредник РодолФо Фоа пише о Пталији на Балкану и изјави министра Титонијг. Виторио Рака о спољтој политици Италије, А. Моти о Македонији. и тако даље, У обилатој библиограФији реч је о најновијим публикацијама које се тичу талијанске спољне политике. JT:

ДРУШТВА И УСТАНОВЕ.

ЈАВНА ПРЕДАВАЊА У БЕОГРАДУ. — Као и ранијих година, тако је и ове у Београду одржан известан рој јавних предавања,

| октобра, у сали Универзитета, говорио је Г. Јован Скерлић о Јанку. Веселиновићу. ~ Предавање је било приређено у корист одбора за подизање споменика Милици Стојадиновић-Српкињи. — Низ предавања који се држе у сали Универзитета у корист Кола Српских Сестара наставио је 19 новембра Г. Јован Жујовић темом „О погибији од подземних сила“. Потом је Г. Павле Поповић 26 повемобра говорио о „Јоакиму Вујићу и Вуку Караџићу“; 2 децембра UP. Риста Ј. Одавић, о драмској уметности; 10 децембра UP. Живојин Ђорђевић о „Основама лепоте у свету“ и 17 децембра Г. Бранислав Нушић о „Српском Пијемонту“. — У октобру месецу 1. Милорад Павловић, професор, држао је предавање о Стевану Сремцу, а у корист сиромашних ђака из Босче и Херцеговине. У децембру, У клубу београдских самосталних ратикала приређена су два јавна предавања са дискусијом: Г. Ђојђе Ранојепић, секретар Београдске Ђерзе, говорио је о трговинској политици Србије, а Г. Петар Александрович Заболотски, доценат. Университета у Варшави, говорио је о уставном покрету у Русији. — Зимњег семестра у сали УниверзиTera два пута у недељи држао је Г. Живојин Ђорђевић јавна предавања, која су врло добро посећена, о десцендентној теорији. Г. Ђорђе Станојевић држао је за раднике куре популарних предавања о електрицитету. Г. Рене Анри. сарадник „Тетрв“-а, 30 децембра, држао је на Универзитету. на Француском језику, предавање: „Слободна школа политичких. наука у Паризу“.

А.

МАТИЦА СРПСКА. Књижевни Одбор Матице Српске имао је у четвртак 14 (27) децембра 1906 своју редовну седницу, mo/fr председнишавом A. Хаџића, председника