Srpski književni glasnik

ИСТОРИЈА 7 ПрРЕОДНИЦЕ“. 49

станке, ако се не би хтели сви у „старој“ „Преодници“ скупљати; дође ли потврда правила, онда би се сви на једном месту састајали и то онде, где већина друштвена одреди.

На све ове предлоге. оцепљено друштво — „нова“ „Преодница“ — не пристаје, а „стара“ „Преодница“ са сажаљењем узима на знање оцепљење и грађење новог друштва, које је шта више и име старог друштва преотело и закључује, да преко „Матице Српске“ заиште јавност, а уједно да се обрати и на универзитетски сенат ради тога, и да исти предложи том новом друштву промену имена, пошто једна „Преодница“ као приватно друштво постоји већ толико година у Текелијином заводу. Ако се ова промена имена не учини, ограђује се ово друштво против узурповања имена и моли сенат, да ту ограду уз њихову молбу спроведе високом намесништву.

Међутим, и одбор „за промену друштвених правила“ извршио је своју дужност и начини нова правила, које друштво са неким изменама усваја. У правилима се нарочито наглашава ово: „друштво, које је досад приватно у Текелијном заводу, на основу чланка ХХ1. од високославног кр. уг. намесничког већа одобрених правила за · питомце Текелијне, под именом „Преодница“ постајало, преображава се сада у јавно друштво под истим именом“. Циљ овога новог устава остаје иста као и пре: „душевно, а особито књижевно изображење у опште, а нарочито познавање србске књижевности и вежбање у србском језику“. А у радњу друштвену спадају: писмени саставци, научни и белетристични, и то оригинални, прерађени или преведени; даље критика, читање с разлагањем разних предмета из обште књижевности, разматрања и претресање научних питања из оних предмета, којима се ко од чланова бави, декламовање из народног и вештачког песништва. У обим радња спада и певање и подобне вештине“.

Овог се програма друштво и досад доста верно држало.

Прегледаћемо неке занимљивије чланке правила, нпр.

„о чланству“: „члан овога друштва може бити сваки 4