Srpski književni glasnik

БЕЛЕШКЕ.

КЊИЖЕВНОСТ.

BoPHCAB CTAHKOBHR. — Од ове свеске почињемо доносити оглед о Борисаву Станковићу од Јована Дучића. Овај рад, сада знатно измењен и проширен, првобитно је штампан 1905 године у сарајевској „Српској Ријечи.“ Г. Дучић спрема цео један низ књижевних слика о нашим новијим писцима: о Петру Кочићу, Иву Ћипику, Иву Војновићу, и т. д.

СвРљиШКИ одломци. — Г. Иљински, који је пре краткога времена издао по једанаести пут повељу бана Кулина, прештампао је поново и Сврлишке одломке, један од наших значајних споменика ХШ века. Текст је исправно издан. Особито су лепо израђени фотографски снимци (3 на броју). Лингвистичним, палеографским и историским примедбама пишчевим могло би се много што-шта приговорити; али је ипак цела књижица, која је изашла у П књизи „Расправа из славистике“, које издаје Академија Наука у Петрограду, леп прилог познавању наших старих споменика. А. Б.

ПРЕГЛЕД ЛИСТОВА. 5Лоуеп5Кку Ргећед. — Изишла је и јунска свеска овога чешкога часописа. Од књижевних радова наводимо преводе Ф. Квапила из пољскога песника Јана Каспровича, Богдана Лепкија: „Украјинска књижевност у 1906 го-