Srpski književni glasnik

ОЦЕНЕ И ПРИКАЗИ.

ДВЕ НОВЕ КЊИГЕ СТЕВАНА СРЕМЦА.

(ЧОВЕКОВА ТРАГЕДИЈА ИЛИ БАЛ У ЕлЕМИРУ. Из рукописа пок. Стев. Сремца. Издао Јован Сремац. Београд, 1907, 8, стр. 14. Цена 0.50 дин.

Кир Герас. Приповетка Стевана Сремца. Београд, 1908, 8%, стр. 84. Цена 1 динарј.

Стеван Сремац и за живота уживао је велике симпатије код нашега читалачкога света, и то можда више својим слабим но својим јаким странама. Његова рана, брза и трагична смрт учинила је још више да се прошире те симпатије за заслужнога писца Ивкова Слава и Поп Ћире и Поц Спире. И да се 1906 и 1907 године правио књижевни плебисцит у широј читалачкој публици о томе који је најбољи српски приповедач, извесно да би Стеван Сремац добио највећи број гласова.

Његова дела нису умрла са њиме, и данас се траже и радо читају. Изтих разлога изишле су из штампе две његове нове књиге. Човекова шрагедија или Бал у Елемиру јесте комичан еп у ГХ песама са 310 стихова. То је један од најранијих радова Сремчевих, писан још 1890 године у Нишу. Поетска вредност овога малог комичпога епа незнатна је: стихови, слаби и натегнути сметали су да се личности истакну са рељефом и да радња добије природне живости, оно што је најбоље у Сремчевој прози. Од седам слика које илуструју Бал у Елемиру првих пет радио је сам писац.

а и