Srpski književni glasnik

ПОЛИТИЧКИ ПРЕГЛЕД.

БуГАРСКА И ТУРСКА.

После руско-турских преговора за решење питања о признању новога стања у Бугарској, који су свршени једном погодбом, дошли су бугарско-руски преговори, који су тако исто свршени погодбом о бугарскоме зајму у Русији. Остали су били још турско-бугарски преговори, па да се бугарско питање сврши. Ови преговори су највише трајали, а водили су се у главном око не-ких измена, које су Турци тражили да се учине у протоколу руско-турскоме. Они су завршени сад.

По петроградскоме протоколу Бугарска је требала да плати сем предвиђених 42 милијуна динара, који су представљали капитализацију данка за Источну Румелију, још и суму која би одговарала ономе делу данка за ову_ област, који је имао бити исплаћен од 22 септембра (дан прогласа бугарске независности) па до дана потписа протокола турско-бугарског. По сада постигнутоме споразуму у Цариграду, Бугарска ће да плати само интерес на капитализациони данак после 22 септембра.

Питање о источним жељезницама које се налазе на територији Бугарске не улази више у споразум бу-_ гарско-турски. Оно ће се уредити пошто се коначно прими турско-бугарски протокол. До руско-турскога споразума односно Бугарске, Друштво Источних Жељезница тражило је да се питање о жељезницама одвоји од питања о независности ; од руско-турскога споразума _ друштво тражи да се та два питања споје, на што нису