Srpski književni glasnik

706 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

за војну дисциплину, тврђење да се цивилизацијом губи смелост, 0 улози војног судства, тумачење кажњавања и тако даље) спор је и опширан посао који захтева и много времена и простора. Стога ћемо се, за овај мах, задржати само на једном значајном пишчевом тврђењу израженом овако: „Кад се у једној шрупи много кажжава, то се не сме узети као знак строгости и савесности у одржавању дисциплине, но, на против, #0 је знак, да у овој трупи нема праве дисциплине“ (Стр. 126).

Пошто је кривица изврстан спољни израз недиспиплине интересно је испитати овај пишчев закључак студијом о кажњавању у војсци.

Морамо се задовољити кривичном статистиком само неколико војски, пошто нам за остале не достају потребни податци.

(Видп таблицу на 707 страну),

Из овог прегледа видимо да је у Немачкој укупан проценат кажњених на 1000 три пута толики колики је у Француској, а више од два пута толики колики је-у српској војсци.

На основу теорије пуковника Г. Васића, значило би да су српска а нарочито француска војска несразмерно дисциплинованије од немачке војске. Ни сам пуковник Г. Васић не може бити задовољан оваквим регултатом. Јер, по готово општем мишљењу, као и по његовом тврђењу: „Данашњи су Немци створили такву непоколебљиву дисциплину, да у многоме личи (по успеху) на дисциплину Рима из његова златна доба“ (Страна 132).

Дакле, довољан је био један статистички преглед о кажњавању да из основа потре оно што Висока Војничка Дисциплина износи као правило. И ми бисмо већ могли прећи на коју другу ствар, али је од интереса да се мало задржимо на овом предмету. Какве закључке да изведемо из изложене статистике 2

Можемо ли протурити тврђење да је кохезија немачке војске слабија, пошто се у њој налази тако ве-