Srpski književni glasnik

ОЦЕНЕ И ПРИКАЗИ.

Зјоуепзке помеје 1 роуези. 140. Отефо Рг. Ргап Пезје. Пудаја Манса Нтуака. Џ Хаотеди 1907, Тазак Фотске изКагеј.

Ова књига постала је из симпатичне везе која је, ради узајамног пропагирања словеначке и хрватске књижевности код својих читалаца, пре неколико година створена између Хрватске и Словеначке Матице. То је потребно истаћи кад се говори о овој књизи којом се хрватској публици, пошто је у ранијој једној свесци дата сло.

_ веначка лирика, у оригиналу приказује новелистичка књи· жевност словеначка у Х1Х веку, јер су нам тада објашњени и њена садржина, и њено издање, и њен облик.

Пред нама се, овде, налази збирка приповедака и новела, целих и у одломцима, од шест писаца. Ту је, на првом месту, чувени „Мартин Крпан“, приповетка Франа Левстика који увођењем народнога духа, народних типова, и народнога језика у приповетку, срећно започиње читаву епоху словеначке књижевности, и који за Словенце значи од прилике оно што је у српској књижевности појава Стјепана Митрова Љубише. Затим је с две приповетке, једном историјском, „Кћи варошкога судије“, и једном, највише хваљеном, из сељачкога живота, „Суседов син“, представљен популарни и плодни Јосип Јур: чић. Естетичар и песимист Јосип Стритар ушао је у ову "збирку са „Росаном“, дирљивом историјом једне комедијашке породице. Од Јанка Керсника, Јосипа Стареа, и