Srpski književni glasnik

а У “а ПН

МАР ИУ ТЕРА УЧРИ у и

ЈПДРЕС РОА ТЕД ; не

МЕН а Њ

А.

(Ке

Це Бану

И

72 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

најмногобројније у отоманској империји и међу Муслиманима и међу Хришћанима. То ће, дакле, бити већина. Опозиција ће бити у мањини, а њу сачињавају уједињени либерали, присталице принца Сабах-едина, који су махом чиновници, а њихове идеје су у политици више консервативне, него ли либералне. Што се тиче присталица старога режима, реакционара, њих је тако мало да ће им утицај бити сасвим незнатан за рад Народне Скупштине. Поред ове три партије, биће још неколико независних народних посланика Муслимана. А ПН ви ће се држати јамачно повучено за прво време.

Младотурци су, као што је раније писано на овоме месту, изнели један програм којему главна задаћа треба да буде оснажење и обезбеђење садањега политичкога курса, уставнога режима (укидање члана 113 устава, прогонства, конфискације имања, преких судова, ванредних стања; ојачање учешћа народа у састављању сената; слобода збора, договора, удруживања; проширење изборнога права, итд.). Другим речима: ревизија Устава од 1876 године. Уједињени либерали, којима нагињу више људи пз данашње Ћамил-пашине владе, немају једног јасног, одређенога програма. Њина је основа децентрализацијони систем управе државне, који се не гледа добрим оком у Турској. Старотурци народни посланици, међу којима нема људи од начела, њих везује само прошлост, за сада ће се држати више експектативе. Народне групе биће подељене по својим симпатијама, јер о једној споразумној акцији народносној у турској скупштинске неће моћи бити још речи. Међу њима, бугарски посланици су за програм Сабах-единов, јер он највише приближава њиховој тежњи за аутономијом Маћедоније. Али, има и Грка Јермена, који су с уједињеним либералим. Српски посланици, по традицији Срба у опште, природно ће бити уз демократски програм Младотурака.

Влада Ћамиел-паше је изнела свој програм јошу лето 1908 године; њен програм је, као што је једном речено, више реформистички унутра и врло обиман, ако