Srpski književni glasnik

78 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

броју „Дневног Листа“ подлистак „Иван Југовић.“ За те своје „напоменг петоњем биографу његовом,“ Г. Костић се користио исписима из бечкога Државног Архива, који се сада налазе у библиотеци Српске Краљевске Акакадемије у Београду. У њима је он нашао једну ствар коју нико нније слутио. Овај „попечитељ просвјешченија“ обновљење Србије био је у добу од 1810 до 1812 сталан агент бечке владе. Он је преко команде у Петроварадину слао доставе о свему раду у Србији, па чак и о седницама у Правитељствујушчем Совјету којима је присуствовао.

У тим доставама има један леп нов податак о Доситеју Обрадовићу, којега је Југовић мрзео и називао „познатим старим пробисветом“. На једној седници Совјета, Доситеј је предлагао да се тајно пошље човек у Аустрију, те да наговара младе Србе који се школују у Бечу и Пешти да пређу у Србију и да почну по европски уређивати српске судове и администрацију земље. —Л.

Доситеј ОБРАДОВИЋ У МАНАСТИРУ. — 1907 године Г. Др. Тихомир Остојић штампао је своју оптирну студију из културне и књижевне историје српске „Доситеј Обрадовић у Хопову“. О тој ваљаној књизи било је опширније речи у „Српском Књижевног Гласнику“. Сада је Г. Остојић ту своју књигу скратио, изоставио из ње све што се у опште тиче српског калуђерства у ХУШ веку, а узео и заокруглио, местимично и попунио само оно што се тиче бављења Доситеја Обрадовића у Хопову, и под именом „Позћеиз Ођгадом с = КПозгегјаћге“ штампао у ХХХ књизи „Агсћу Шг ЗТауласће РАћПо]отте“ (1908). Својим истраживањима Г. Остојић је дошао до сасвим нових резултата о Доситијевом животу у манастиру, и добро је учинио што је своје резултате изнео и пред свет који или никако или слабо чита српски. Л.

["едисаноп дапз ја Јат е, 1е5 ресћез дез рагеп!5, Р. ЕР. Тпотаз, 1908, 80, 255 страна, Евих А!сап веанешта, Рап5. –– Мане нашега домаћега васпитања су, види се, исте и у Француској (рђаво физичко васпитање, рђави примери, лаж у кући, недостатак дисциплине, школа и ђак, васпитање. умно, васпитање воље, после школе, и тако даље). Писац их је добро све запазио и

приказао, још да је, као добар педагог, показао за све

7