Srpski književni glasnik

Ка

к % 7

~

152 Српски Књижевни Гласник. Уз обезбедили себи симпатије својих саплеменика у Турској. Једнога дана имаће они све то противу себе, а онда се може поставити, без њихове воље, Турско Питање у Европи. Има их доста који то једва чекају; а у младоту“ рака је мало оних који се сећају колико им је мало пардона дато 1908 године.

У Персији ствари иду рђаво. Техеран је у ономе положају у коме се некада налазио Пекинг за време Бок серског устанка. Бакћари, једно самовољно и пљачкашко племе, кренули су на Техеран, под изговором да не верују шаху и да бране Устав од шаха. Права намера је да опљачкају персијску престоницу и метну под нож све странце, којих је доста у Техерану. Због овога руска влада је одлучила да се умеша и спасе ситуацију. У окружници коју је упутила неким кабинетима влада руска наглашава да се она не меша у борбу која се води из: међу шаха и његова народа, него да заштити страна по“ сланства и странце. Овога ради Русија је упутила један одред војске у Ензели са заповешћу заповеднику одреда (око 2000 људи) да по потреби уђе у Техеран, а искључиво у циљу заштите Техерана.

_ Ову меру Русија је предузела, као и оне раније, договорно с Енглеском — а у духу њихова споразума од 1907 године, и под погодбом ако садањи шах не буде био у стању да сам брани ствоју престоницу од Бакћара, којима у ствари симпатише и партија персијских националиста. Ова нова интервенција је једна нужда за Русију која са персијске границе највише може страдати од унутрашњих револуционарних нереда; нужда за незаштићене европљане, и добра лекција за оне који заборављају да је ред и јавни мир прва погодба да се странци не мешају у унутрашње послове једне државе.

ИностРАНИ.