Srpski književni glasnik

б.. „. «

„а

ТЕ И и ен оље

> +

ита

пи

„ а . “

БЕЛЕШКЕ. 157

ћини случајева, са успехом. Стихови су правилни, глатки и читки, мисао јасна и здрава. Више но и код једнога песника који су своје збирке у последње време објавили, код њега има родољубивога осећања. Песме „Пред светим ратом“, „Ово је моја земља“ и „Крст“ јесу врло добри патриотски стихови.

Сем тога, има код Перовића и добрих песама са општечовечанским садржајем, од којих се нарочито истиче „Ахссфер“. Мала песма „У ноћ“ заслужује да се у целини наведе:

У мирној изби, у самоћи, У глуво доба, у по ноћи, Ја чујем, ил се тако чини, Јецају звона у даљини,

И неки тихи, плачан глас К'о да се моли: спаси наб; Ја мислим: то се Богу моле Безбројна срца васионе

И на висини и у даљини, То цвиле болно јади њини, Јецају као звона глас

И као уздах: спаси нас!

Ј С.

Песме Д. М. ДомјЈАНИЋА. — У укусном издању Друштва Хрватских Књижевника изишле су „Пјесме“ Драгутина М. Домјанића, једнога од најбољих хрватских млађих песника, којега „Српски Књижевни Гласник“ са задовољством броји у кругу својих сарадника. Домјанић

„је још млад човек (рођен је 1875 године), али се у књи-

жевности први пут јавио већ 1892, и од тога штампао је знатан број својих стихова по многим хрватским часописима, и у српским часописима „Срђу“ и „Српском Књижевном Гласнику“. Његове песме, заједно са песмама Владимира Видрића, иду у најбоље збирке које су сеу последње време јавиле у хрватској књижевности, и извесно су међу најбољим што модерна лирика хрватска има да покаже. Домјанић је песник врло књижеван и отмен, са врло интересантним мотивима и одабраним осе ћањима, и са стиховима који стоје врло близу музици. Све песме су подељеде у шест циклуса: „Луоф“, „Мипша Ртојеса“, „Капсотег“, „Запјапје“, „ЗИКе 1 рпбапја“ и „Баз 5ићом!“, и у свима се песник одржава на истој висини осећања и израза. Л.

ји ар у аи иу у и

"=:

дине три с слиији П аата

|