Srpski književni glasnik

7 У

ИРЦ а Пи Ати

Уа

Политички ПРЕГЛЕД. 231 ће на случај каквога нереда чувати и штитити народ на острву. Упутиће се један проглас на Крићане у коме ће се објавити да ће Силе Заштитнице и даље са благонаклоношћу пратити и бавити се Критским Питањем. Али да је дужност народа да бди над одржавањем реда и безбедности муслиманскога становништва на Криту. Ако би се појавили нереди на острву, а месне власти се покажу немоћне да неред угуше, Силе Заштитнице остављају себи право да предузму мере какве нађу за потребно да васпоставе ред.

Овај одговор саопштен је и Порти и Грчкој влади и Крићанима, како се не би догодили какви год били неспоразуми са стране Турске која је мислила да ће суверена права њена над Критом бити погажена ако се са острва удале трупе међународне, и са стране Крићана, који су мислили е је дошао час да се и њихова отаџбина присаједини Грчкој. Овим није разрешен критски проблем; јер нити је због прилика у Турској време да се разреши ово питање, нити је положај Крићана у коме било погледу гори него што је раније био. Питање је сада више морално, али каква била превремена радња може довести до кризе. Тим пре, штосе и у Турскоји у Грчкој показују мало склони да попуштају.

Престолонаследник румунски примио је лично из руке аустроугарскога престолонаследника одликовање, које му је подарио аустријски цар, орден „Златнога Руна“. Предаја је учињена у Синаји, куда је дошао Франц Фердинанд на два дана у госте. Том приликом су измењане здравице, које нису баналне. Њихов је значај у данашњим приликама велики. Њима се не само јавно и понова обележавају односи блискога пријатељства између Румуније и хабсбуршке империје, него утврђују политичке свезе између две државе и за будућа времена, између два будућа владара Аустро-Угарске и Румуније. У данашње време кад се према двема немачким држа-