Srpski književni glasnik

ПОЗОРИШНИ ПРЕГЛЕД.

Госпођа ИТАЛИЈА ВИТАЛИЈАНИ.

Госпођа Виталијани, која је већ једанпут играла на нашој позорници, учинила нам је опет једну посету са својом трупом. Она је ступала као главна особа у Судермановом „Завичају“, Сардуовој „Тоски“, Диминој „Госпођи с камелијама“, Ибзеновој „Хеди Габлер“, Шилеровој „Марији Стјуарт“ и још три комада од мање познатих талијанских и румунских писаца.

За време целог низа тих представа наша је публика долазила вредно у позориште, у пркос страног језика, кога она скоро сва ни мало или врло мало разуме, ни у пркос великог одзива њеног за време скорашњег гостовања Г-ђице Крњићеве. Госпођа Виталијани је оставила без сумње лепу успомену у Београду после своје прве посете, кад је њен глас могао да буде јачи од те две незгоде, од којих би једна била иначе сама довољна да остави седишта проређена или празна.

Тај глас који она ужива код нас, без сумње је оправдан, у свој мери. Наша гошћа је добра, врло добра глумица. Већ на први поглед, код првог њеног покрета и прве мимике, она показује изванредан дар да влада потпуно својим телом, лицем и гласом. Утисак који она оставља јесте утисак не само даровите него и необично присебне и извежбане уметнице, нарочито овога другога. Њена игра је брзо, лако, вешто остварење илузије једног карактера, и личи на извођења каквог чаробника коме