Srpski književni glasnik

ПОЛИТИЧКИ ПРЕГЛЕД.

КРБТСКО ПИТАЊЕ. — АРБАНАШКЕ ПОБУНЕ.

На странама овога часописа више пута је писано о овоме питању, изнесене су мене и разни облици његови од његова постајања па до 1908 године. Више се, према томе, нећемо на њих враћати.

Силе заштитнице су одлучиле 1906 године да у јулу месецу ове године изиђе и последњи војник међународне војске са Крита, и да се остави грчким официрима да организују народну војску и жандармерију. Ово су одлучиле Енглеска, Италија, Русија и Француска пре него што је извршена анексија Босне и Херцеговине и пре проглашења независности Бугарске у прошлој години. Оне су се, дакле, обавезале да ово ураде, давши и формална обећања Грчкој. Али, због догађаја у Турској из прошле године, Европске Силе су у сасвим незгодноме положају према Турцима. Отуда и све тешкоће за решење овога питања, које ступау последњу мену; која, зато што је последња за то је и у врло оштроме облику изишла. Независна Грчка тражи да се изврши обећања Сила, а Турска да се одржи садање стање.

Грци резонују овако. Султан је сачувао над Критом само сузерена права, али не и суверена. Од 1906: године критски комесар је указни грчки чиновник, а грчки официри командују критском жандармеријом. Турци заборављају она измењена писма између краља Ђорђа и Сила у 1906 години. Турци заборављају да су они