Srpski književni glasnik

БЕРАЖЕЛИЈЛСЕ.

КЊИЖЕВНОСТ.

Новији МЕТОДИ У ПРОУЧАВАЊУ ДУБРОВАЧКЕ КЊИЖЕВности. — Чланак Г. Павла Поповића „Новији методи у проучавању дубровачке књижевности“, који доносимо у овом броју, читан је на првом састанку Друштва за српски језик и књижевност, 10 новембра о. гг. Чланак је пре тога штампан на руском језику у „Извђста Имп. Акад. Наукђ т. ХУ, књ. 2, 1910.

ДОКТОРСКА ДИСЕРТАЦИЈА Г. Милутина УСКОКОВИЋА. У Женеви је штампана докторска дисертација Г. Милутина Ускоковића „Гез апе5 а Јтоп Попапеге еп Пгон ппегтпанопа!“ (1910, 89, р. 96). У овој дисертацији о уго ворима царинскога савеза нарочита пажња је обраћена покушају царинскога савеза између Србије и Бугарске у 1905. Писац је додао текст тога акта. Г. Ускоковић је своју дисертацију посветио својим друговима Бугарима, Хрватима, Словенима и Србима, учасницима трију југословенских ђачких конгреса, држаних у Београду 1905 и Софији 1906. Х.

ДРУШТВА И УСТАНОВЕ.

Српска КЊИЖЕВНА ЗАДРУГА. — На састанку књи: жевног одсека Српске Књижевне Задруге од 9 новембра прочитане су и одлучено је да се при састављању ХХ и идућих кола редовних издања имају у виду ове понуде: Г Владислава Ст. Каћанскога који нуди све песме свога оца Стевана Влад. Каћанскога и биографски материал; превод Бесмршника Алфонса Додеа од Г ђе Анке Ра кетић, превод дела Студије оптимизма ИМ. Мечникова од Г ђице Зорке М. Велимировићеве; збирка приповс-