Srpski književni glasnik

878 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

дата Буда Будисављевића Предорског, по писменом пред. логу Г. Јована Живојновића, члана редакције Летописа Матице Српске у Новоме Саду. — О понуди Г. Светомира А. Поповића да за Забавник преведе Веренике А. Манцони-а, одлучено је понуду имати у виду кад се буде одлучивало о идућем забавнику.

На састанку књижевног одсека од 18 новембра о. г. одлучено је у начелу примити понуду Г. Др. Ј. Дедијера да за редовна издања изради књигу о Босни и Херцеговини, и замолити Г. Г. Др. Ј. Цвијића, Др. Т. Ђорђевић», Др. Ј. Ердељановића, да израде слична дела и о осталим српским покрајинама, тако да би се ускоро могла сва та дела као целина издати у посебном издању. — У начелу је примљена понуда Г. Миливоја Башића да изради Хрестомашију старе српске књижев· носи, само га замолити да пошље исцрпан нацрт дела. -— Поводом писма Г. Милана Шевића, који тражи од Управе Српске Књижевне Задруге да измени своју ранију одлуку од 12 октобра о. г. да не може штампати његов превод Вастипања воље од Жила Пајоа пошто већ постоје два приватна издања, одлучено је остати при ранијој одлуци. — За ХХ коло за сада су узета у пробну комбинацију ова дела: Краће песме Пешра Петровића — Његоша у редакцији Г. Др. Милана Решетара; Хрестоматија старе српске књижевности, у редакцији Г. Миливоја Башића; Босна и Херцеговина од Г. Др. Јевта Дедијера; Стара српска аржишекшура од Г. Андре Стефановића; Напуљске шешње од Г. Милорада Павловића ; један хрватски роман по споразуму са Матицом Хрватском и по доцнијем избору; један српски роман по стечају; Поб Ћира и поп Спира од Стефана Сремца; Споменица Доситеја Обрадовића; Таршарен од Тара. скона од Алфонса Додеа. — Умољена су ГЛГ. Павле Поповић и Ј. Скерлић да за идућу седницу спреме предлог о спомен“ци Доситија Обрадовића. М. Ив.

ЧИВУ ДА

ЛАЗА Костић. —— Ноћу између 26 и 27 новембра умро је у бечкој болници Др. Лаза Костић. У последње време живео је повучено, јављајући се у књижевности врло ретко.

Рођен 31 јануара 1841 год. у Ковиљу, Костић је учио основну школу у свом родном месту, гимназију почео у Панчеву, наставио у Новом Саду, а завршио у